Pemë me rrënjë agresive

Pemët me rrënjë agresive kanë nevojë për shumë hapësirë

Kur zgjedhim pemën që do të mbjellim në kopsht është e rëndësishme që të informohemi për rrënjët e saj, pasi në varësi të sjelljes së tyre mund të vendosim nëse do ta çojmë në shtëpi apo do ta lëmë në çerdhe. Dhe është se një zgjedhje e keqe mund të shkaktojë probleme në të ardhmen dhe se ne nuk kemi zgjidhje tjetër veçse ta heqim atë.

Siç e keni dëgjuar me siguri më shumë se një herë, është më mirë të jesh i sigurt sesa të vjen keq, kështu që Këtu është një listë e pemëve me rrënjë agresive që unë rekomandoj t'i keni vetëm nëse kopshti është shumë i madh., pasi ato duhet të jenë në një distancë minimale prej rreth dhjetë metrash nga çdo gjë që mund të thyhet, si tubat ose trotuari i një dyshemeje.

Brakititon

Brachychiton ka rrënjë agresive

Imazh - Wikimedia / Mark Maratona

Ka shumë pemë me rrënjë agresive, dhe unë do të guxoja të them se Brachychiton janë më pak 'agresivë' nga ata në këtë listë, por nga përvoja ime, mendoj se është e rëndësishme t'i përfshij në këtë listë. Këto pemë gjysmë gjetherënëse rriten në vende ku ka pak shi, prandaj sistemi i tyre rrënjor bën gjithçka që është e mundur për të kërkuar ujë, dhe sigurisht, ndonjëherë mund të ngrenë trotuare (ose trotuare, si një nga të miat Brachychiton populneus). Prandaj, është e rëndësishme që ato të mbillen në zona ku nuk do të shkaktojnë probleme.

Ata rriten mjaft shpejt, dhe duke qenë se i rezistojnë thatësirës, ​​janë ideale për xeriscape. dhe në kopshte me mirëmbajtje të ulët. Përveç kësaj, ata mbështesin ngricat e buta.

Eukalipt

Eukalipt është një pemë me gjelbërim të përhershëm

Imazh - Wikimedia / Mark Maratona

L eukalipt Ato janë pemë me gjelbërim të përhershëm që rriten shumë shpejt, dhe gjithashtu zhvillojnë rrënjë shumë, shumë të gjata.. Janë pemë që kanë rrënjë agresive, pasi mund të thyejnë tubacione, trotuare etj. Por nëse marrim parasysh se ka lloje me vlerë të madhe zbukuruese, si p.sh Eukalipt gunnii, mund të ketë nga ata që pyesin veten nëse ia vlen t'i mbillni në kopsht.

Epo, përgjigja ime është po, por vetëm nëse sipërfaqja e atij kopshti është e madhe, dhe madje edhe atëherë, gjëja më e arsyeshme për të bërë do të ishte ta mbillni atë larg shtëpisë dhe pishinës.

Fraxinus

Hiri është një pemë gjetherënëse

Imazhi – Wikimedia/Asurnipal

pemët e hirit Janë pemë gjetherënëse që rriten edhe me shpejtësi të madhe.. Ata rriten në kopshte të mëdha pasi zhvillojnë edhe kurora mjaft të gjera. Ndodhin në vende ku klima është e butë dhe e lagësht, me temperatura pak a shumë të buta gjatë verës dhe me ngrica të dimrit. Në vjeshtë, para se të bien, gjethet bëhen të verdha ose të kuqe në varësi të specieve dhe llojit të tokës.

Janë bimë rezistente, të afta për t'i bërë ballë ngricave të moderuara pa probleme. Por po, nuk duhet të vendoset pranë shtëpisë përndryshe rrënjët e saj do të përfundonin duke shkaktuar dëme.

Ficus

Ficuset kanë rrënjë agresive

Imazh - Wikimedia / John Robert McPherson

Gjinia e Ficus Është ai që praktikisht e gjejmë gjithmonë në listat e pemëve me rrënjë agresive dhe me arsye të mirë. Sistemi rrënjor i këtyre pemëve ka nevojë për shumë hapësirë ​​për t'u zhvilluar., deri në atë pikë sa nuk do të ishte e vështirë të gjesh ekzemplarë me rrënjë më të gjata se dhjetë metra. Nëse flasim për ficus carica, Ficus Benjamin ose të tjera, nëse duam ta kemi një të tillë, do të duhet të mendojmë shumë, shumë mirë nëse ia vlen ta mbjellim në kopsht.

Nëse përgjigja është negative, por dëshironi ta keni një të tillë në një tenxhere, thuani vetes se mund të bëhet, por vetëm nëse e krasitni me rregullsi. Duke e mbajtur si një pemë të vogël, me siguri do të duket bukur, por për shkak të karakteristikave të këtyre bimëve, preferohet që ato të mbillen sa më shpejt në tokë.

pisha

Pishat janë halore me gjelbërim të përhershëm

Imazhi – Wikimedia/Victor R. Ruiz

Pishat, të gjitha, kanë rrënjë, gjatësia e të cilave do të befasonte më shumë se një. Aty ku jetoj unë, në Majorka, ka disa lloje vendase që mbillen shpesh nëpër parqe. Epo, sa herë që shkoj në një kafene Pishat e Halepit që ka në parkun ngjitur më befason: kanë rrënjë që dalin nga rruga, kështu që sigurisht, duhet të keni kujdes se ku ecni. Dhe e kam fjalën për ekzemplarë që janë rreth 3 metra larg kafeterisë së përmendur...

Por kjo nuk është asgjë. Rrënjët më të gjata mund të jenë dhjetë metra, ose edhe më shumë, por ne mund të shohim vetëm matësit që janë më afër trungut, pasi janë ata që zakonisht dalin jashtë. Por këto pemë janë shumë interesante për kopshtet me klimë të butë, pasi ato i rezistojnë ngricave dhe nuk janë shumë kërkuese.

Platanus

Platanus janë pemë me rrënjë agresive

Imazh - Wikimedia / Tiago Fioreze

Platanusi Janë pemë gjetherënëse që kanë rrënjë shumë të forta.. Përveç kësaj, ato rriten shpejt dhe kurorat e tyre bëjnë shumë hije, kjo është arsyeja pse ato përfshihen kaq shpesh në pemët urbane, diçka që nuk është gjithmonë një ide e mirë nëse marrim parasysh se rrënjët e tyre janë agresive dhe se poleni është një alergjen i madh.

Por nëse nuk keni alergji dhe kopshti është mjaft i gjerë, sigurisht që mund të jetë një ide shumë e mirë të mbillni një ekzemplar dhe ta lini të rritet vetë, në mënyrë që të përfundojë duke siguruar hije. Gjithashtu, i rezistojnë mirë ngricave.

Populus

Populus janë pemë gjetherënëse

Imazh - Wikimedia / Matt Lavin

Plepat ose plepat janë pemë gjetherënëse që rriten zakonisht në brigjet e lumenjve, kjo është një arsye pse ato kanë rrënjë shumë të gjata, pasi kanë nevojë për të qëndruar të ankoruar në tokë. Trungjet e saj priren të rriten pak a shumë drejt dhe gjethet e saj ndryshojnë ngjyrën në vjeshtë., duke shkuar nga jeshile në të verdhë ose portokalli.

Ata preferojnë tokat pak acide të pasura me lëndë organike, pasi ato me pH shumë të lartë paraqesin klorozë. Gjithashtu, është e rëndësishme të thuhet se nuk mund të jetojë në klimat tropikale, sepse kanë nevojë që katër stinët të diferencohen mirë.

Salix

Salix janë pemë me rrënjë agresive

Imazhi – Flickr/Istvan

Shumë nga Salixët, si shelgu që qan (Salix babylonica) gjithashtu kanë rrënjë agresive. Këto pemë gjetherënëse, si plepat dhe shumë pemë të tjera, zakonisht gjenden në toka që qëndrojnë të lagura për një kohë të gjatë. Pra, për të mos rënë, ata kanë nevojë për rrënjët e tyre për t'i mbajtur ato fort të lidhura me tokën.

Për këtë arsye, këshillohet që ato të mbillen në kopsht vetëm nëse do të mund të rriten pa shkaktuar dëme apo probleme. Një tjetër mundësi do të ishte t'i ruani në një tenxhere dhe t'i krasitni, por duhet të keni parasysh që këto bimë nuk e durojnë shumë mirë krasitjen, deri në atë pikë sa mund t'u shkurtohet jeta.

Ulmusi

Elms kanë rrënjë shumë të gjata.

Imazh - Wikimedia / Melburnian

Çfarë të them për elms? Këto janë pemë gjysmë gjetherënëse që rriten shumë shpejt dhe gjithashtu zhvillojnë një rrënjë shumë të fortë.. Ata i rezistojnë të ftohtit dhe të nxehtit, por në shekullin e fundit shumë specie janë kërcënuar nga sëmundja holandeze, e cila është një sëmundje e transmetuar nga një kërpudhat që shkakton humbjen e gjetheve. Për këtë arsye, ato nuk mbillen më aq shumë nëpër kopshte, pavarësisht se ka lloje që i rezistojnë kësaj myku më mirë se të tjerët, si p.sh. Ulmus pumila.

Por në çdo rast, pavarësisht nëse guxoni ta kultivoni apo jo, duhet ta keni parasysh këtë këto bimë rriten në vende ku klima është e butë, me ngrica në dimër dhe temperatura të buta në verë.

Zelkova

Zelkovasit kanë rrënjë të forta

Imazh - Wikimedia / David J. Stang

Zelkova janë pemë gjetherënëse shumë të ngjashme me elms. Si këto, ato rriten shpejt dhe Ata rritin bimë shumë të mëdha, prandaj duken bukur në kopshte të mëdha.. Hija që ata hedhin është e ftohtë, pasi kurora është e dendur. Gjithashtu, është interesante të thuhet se gjatë vjeshtës gjethet bëhen të kuqërremta ose të verdha. Fatkeqësisht, edhe ata janë të prekur nga gramioza.

Rrënjët e saj janë shumë të gjata, duke arritur disa metra. Si pasojë, ato nuk janë pemë që mund të jenë në një kopsht të vogël. Tani, si elma, mbështesin krasitjen pa probleme (në fakt, ata punojnë shumë si bonsai), kështu që mund të jetë interesante t'i mbani në vazo si pemë të vogla.

Ka edhe pemë të tjera me rrënjë agresive, siç është gështenja e kalit (Aesculus hippocastanum), ose ahu (Fagus sylvatica), ndër të tjera. Por në të vërtetë, çdo pemë që bëhet e madhe do të ketë nevojë për shumë hapësirë ​​për t'u rritur, pavarësisht se si sillet sistemi i saj rrënjor. Ato që ju tregova këtu janë më të njohurat dhe shpresoj që kjo listë t'ju ndihmojë që të keni një kopsht të bukur.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*