Llojet e panjeve

Ka shumë lloje të panjeve

Imazh - Wikimedia / Stan Shebs

Ka shumë lloje panje: Shumica dërrmuese janë pemë, por ka të tjera që rriten si shkurre ose pemë të ulëta. Nëse do të më duhej të thosha diçka që do t'i përcaktonte të gjithë, padyshim do të ishte ngjyra e bukur që gjethet e tyre marrin në një moment të vitit, vjeshta është stina në të cilën shumica prej tyre veshin kostumet e tyre luksoze para ardhjes së dimrit.

Por Cilat janë ato që mbillen më shumë në kopshte dhe/ose rriten në vazo? Epo, nëse jeni kurioz, tani do t'ju tregoj emrat dhe karakteristikat e tyre kryesore.

Acer buergerianum

Acer buergerianum është një pemë

Imazh - Wikimedia / Krzysztof Golik

El Acer buergerianum Është ajo që njihet si panje treshe. Është një pemë me origjinë nga Azia Lindore që humbet gjethet në vjeshtë-dimër. Arrin minimumi 5 metra dhe maksimumi 10 metra, në varësi të kushteve në zonën ku është mbjellë. Kur temperaturat fillojnë të bien, gjethja e saj kthehet në portokalli në të kuqërremtë.

Acer Campestre

Acer campestre është një pemë

Imazh - Wikimedia / David Perez

El Acer Campestre Është një pemë e njohur si panje e vendit ose panje e vogël. Është një specie me origjinë nga Euroazia dhe gjendet gjithashtu në Afrikën e Veriut. Arrin një lartësi të përafërt prej 10 metrash dhe me kalimin e kohës zhvillon një kurorë të gjerë rreth pesë metra. Gjatë vjeshtës, gjethet e saj kthehen nga jeshile në të verdhë.

Acer japonicum

Panje japoneze është një pemë e vogël

Imazh - Wikimedia / Jean-Pol GRANDMONT

El Acer japonicum Është një lloj panje gjetherënës i njohur gjerësisht me emrin panje "hëna e plotë" për shkak të formës së rrumbullakosur të gjetheve të saj. Është vendas në Japoni, siç e tregon edhe emri i saj, por mund ta gjejmë edhe në Korenë e Jugut. Mund të ngatërrohet me Acer palmatum që do ta shohim më vonë, por nëse ka diçka që i dallon mirë, është prekja e gjetheve të tyre: në A. japonicum, kjo është shumë e butë; jo kështu në A. palmatum. Në fakt, një emër tjetër për të është panje prej pelushi japonez. Gjithashtu, Zakonisht ka një lartësi prej 2 deri në 10 metra.. Në vjeshtë merr një ngjyrë të kuqe të thellë.

Acer monspessulanum

Gjethet e Acer monspessulanum janë gjetherënëse.

Imazh - Flickr / S. Rae

El Acer monspessulanum Është një pemë gjetherënëse që rritet në rajonin e Mesdheut. Ai arrin një lartësi të përafërt midis 10 dhe 20 metra, pra është një nga panjet më të mëdha. Gjatë vjeshtës, gjethet e saj mund të bëhen të verdha ose të kuqe, në varësi të karakteristikave të tokës në të cilën rritet.

Acer negundo

Acer negundo është gjetherënës

Imazh - Wikimedia / Radio Tonreg

Panje e zezë është një panje gjetherënëse me rritje të shpejtë vendase në Amerikën e Veriut. Lartësia maksimale që mund të arrijë është 25 metra, me një trung deri në një metër në diametër. Gjethet janë me këmbë, diçka që është e habitshme pasi në shumicën e panjeve ato janë pallate. Me mbarimin e verës, ato kthehen në të verdhë ose të kuqërremtë.

Acer palmatum

Rrapi japonez është një bimë gjetherënëse.

El Acer palmatum është rrapi i vërtetë japonez. Është gjetherënës dhe vendas në Japoni dhe Korenë e Jugut. Në varësi të nëngrupit dhe kultivarit, Mund të arrijë një lartësi prej rreth 1 metër (siç është rasti i kultivarit "Princesha e Vogël"), ose më shumë se 10 metra në lartësi (si edhe kultivari »Beni Maiko»). Shkalla e rritjes së saj gjithashtu ndryshon shumë, por në përgjithësi është një bimë me rritje të shpejtë. Dhe nëse flasim për ngjyrat e vjeshtës, ato ndryshojnë shumë: e kuqe, e verdhë, portokalli dhe/ose vjollcë.

Platanoides Acer

Acer platanoides është një pemë e madhe

Imazhi – Wikimedia/Nickolas Titkov

El Platanoides Acer Është një pemë gjetherënëse me origjinë nga Evropa (në Spanjë do ta gjejmë në Pyrenees). Njihet si rrapi mbretëror, rrapi i Norvegjisë ose rrapi i Norvegjisë, si dhe rrapi platanoid. Është ndoshta specia më e lartë e panjeve, ose një nga më të lartat, si ajo mund të arrijë 30 metra lartësi (edhe pse më e zakonshme është se nuk i kalon 20 metra). Kur vjen vjeshta, gjethet e saj fillojnë të zverdhen dhe/ose të kuqërremta.

Acer pseudoplatanus

gjethe banane false

Imazhi – Wikimedia/Lidine Mia

El Acer pseudoplatanus është një pemë gjetherënëse e njohur si banane false. Është vendas në Evropë, dhe Mund të arrijë një lartësi prej rreth 30 metrash. Në gjuhën popullore njihet me emrin banane e rreme ose panje e fikut. Është një bimë që rritet shumë me kalimin e kohës dhe gjethet e së cilës gjatë vjeshtës bëhen të verdha ose portokalli.

Acer rubrum

Pamje Acer rubrum

Imazhi – Wikimedia/Bmerva

El Acer rubrum Është një lloj panje gjetherënës i njohur si panja e kuqe ose panja e Kanadasë, megjithëse në të vërtetë gjendet në pjesën më të madhe të gjysmës lindore të Amerikës së Veriut, nga Meksika në Ontario (Kanada). Mund të arrijë 30 metra lartësi, rrallë 40 metra, dhe gjethet e saj, siç mund ta imagjinoni, skuqen gjatë vjeshtës.

Acer sempervirens

Acer sempervirens është me gjelbërim të përhershëm.

Imazh - Wikimedia / Krzystzof Ziarnek, Kenraiz

El Acer sempervirens Është një lloj panje që rritet në Evropën jugperëndimore dhe në Azi. Mund të jetë me gjelbërim të përhershëm ose gjysmë të gjelbër. Mund të arrijë një lartësi prej 10 metrash, por e gjejmë edhe si shkurre disa metra. Para se të vijë dimri, gjethet e saj bëhen të kuqe dhe menjëherë pas kësaj ato bien.

A i njihni këto lloje panjesh?


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*