Elm kinez (Ulmus parvifolia)

Elm kinez është një pemë gjetherënëse

Imazhi – Wikimedia/Ronnie Nijboer

Elli kinez është një pemë gjysmë gjetherënëse që rritet me një ritëm relativisht të shpejtë., dhe kjo gjithashtu arrin të projektojë një hije të rëndësishme. Për këtë arsye, është një bimë interesante për t'u mbjellë në një sipërfaqe të madhe, megjithëse mund të jetë edhe në një më të vogël nëse krasitet rregullisht, pasi nëse nuk bëhet, ndoshta do të përfundojë duke marrë dritë nga bimët e tjera që po rriten aty pranë.

Pra, nëse për shembull po pyesni veten nëse mund ta rritni atë në një tenxhere nga përvoja ime, unë do të them po, por vetëm mbani në mend se duhet ta kontrolloni rritjen e tij. Megjithatë, nëse keni një shans, Gjëja më e mirë do të jetë që ta mbillni në tokë pasi aty mund të bëhet një pemë e madhe dhe e bukur.

Nga është ai?

Elli kinez është një pemë e madhe

Elli kinez, siç tregon emri i tij, Është vendas në Kinë, por është gjithashtu vendas në Japoni, në Kore (Veri dhe Jug) dhe Vietnam. Habitati i tij janë pyjet e buta të këtyre vendeve, megjithëse mund të rritet edhe disi i izoluar, në një lartësi prej 0 deri në 400 metra mbi nivelin e detit.

Si pasojë, Mbështet si verën jashtëzakonisht të nxehtë, me temperatura 30-40ºC, ashtu edhe dimrat me reshje të konsiderueshme bore.. Në fakt, për sa kohë që termometri bie nën 0 gradë në një moment dhe nuk i kalon 40ºC, ai do të jetë në gjendje të rritet pa shumë probleme.

Çfarë përdorimi ka?

Shtë një pemë që përdoret si bimë kopshti, pasi jep shumë hije dhe përveç kësaj, bëhet e bukur në vjeshtë. Megjithatë, është edhe një nga më të punuarit si Bonsai, pasi që toleron krasitjen shumë mirë.

Si është elmi kinez?

Protagonisti ynë Është një pemë gjysmë gjetherënëse (domethënë nuk i humbet të gjitha gjethet) lartësia e së cilës është 20 metra.. Trungu ka tendencë të zgjerohet në rreth një metër në diametër në bazën e tij, dhe lëvorja e tij ka ngjyrë gri. Kurora është e gjerë, përbëhet nga gjethe të thjeshta në formë vezake dhe ato marrin ngjyrë të kuqe sapo temperaturat bien në vjeshtë ose dimër.

Lulet e saj janë të vogla, arsye për të cilën ata shpesh kalojnë pa u vënë re, dhe hermafroditët. Gjithashtu, ato janë jeshile ose të bardha. Ata mbijnë kah fundi i verës dhe frytojnë shpejt pas kësaj, duke prodhuar samara të rrafshuara dhe kafe.

Emri i saj shkencor është Ulmus parvifolia; megjithatë, ende shpesh njihet nga Zelkova parvifolia, pavarësisht se dihet se ai nuk është Zelkova.

Si kujdeseni për elimin kinez?

Elm kinez është një pemë gjetherënëse

Imazh - Wikimedia / Bidgee

Shtë një pemë që ju duhet të jeni në një vend të madh, pasi përndryshe nuk do të mund të rritet siç do të dëshironim. Po kështu, klima duhet të jetë e butë, pasi nëse është tropikale, meqë nuk ka ngrica, do të kishte gjithmonë gjethe, diçka që do të përfundonte, sepse siç thashë më parë, është një pemë gjysmë gjetherënëse. Ajo duhet të humbasë një pjesë të gjetheve të saj në një kohë të vitit në mënyrë që të pushojë dhe të ketë energji për të rifilluar rritjen e saj në pranverë.

Përveç kësaj, ne do të duhet t'ju ofrojmë këtë kujdes, nëse është e nevojshme:

Vend

El Ulmus parvifolia është një pemë që do të jetë gjithmonë jashtë dhe i ekspozuar ndaj rrezeve të diellit direkte. Unë rekomandoj gjithashtu ta mbillni në tokë nëse keni mundësi, rreth tridhjetë këmbë larg dyshemeve të shtruara, tubacioneve dhe gjërave të tjera që mund të thyhen.

Jo zgjedhës kur bëhet fjalë për tokën, pasi rritet mirë edhe në toka të varfra. Megjithatë, nëse është shumë kompakte dhe/ose shumë e rëndë, këshillohet të bëni një gropë mbjellëse 1 x 1 metër, dhe kështu të mund ta mbushni me nënshtresë universale.

Një opsion tjetër do të ishte ta kishim në një tenxhere, por në këtë rast mendoni se do t'ju duhet ta transplantoni me një farë frekuencë - sa herë që rrënjët dalin nga vrimat në të - dhe ta krasitni.

Ujitja

Ujitja do të bëhet në rast se nuk bie shi. Do të jetë veçanërisht e rëndësishme nëse rritet në një tenxhere, pasi në këto kushte toka mbetet e lagësht për më pak kohë. Si zakonisht, do të duhet të rihidratohet kur të shohim që toka është e thatë, ose pothuajse e thatë. Nuk duhet të presim që të fillojë të plasaritet, sepse duke e bërë këtë do ta vështirësojmë përsëri thithjen e ujit.

Nëse elimin do ta kemi në tenxhere, ajo që do të bëjmë është t'i hedhim ujë derisa të dalë nga vrimat e kullimit. Në rast se nënshtresa nuk e thith atë, ajo që do të bënim është ta zhysim tenxheren në një legen me ujë dhe ta lëmë aty për rreth 30 minuta apo më shumë. Në këtë mënyrë, bima do të jetë në gjendje të shuajë etjen normalisht.

Shumëzimi

El Ulmus parvifolia shumohet me fara, si dhe me copa në pranverë. E para mund të mbillet në vazo me një substrat universal si p.sh kjo për shembull, dhe ato do të mbijnë pas disa ditësh (zakonisht një ose dy javë).

Prerjet merren nga degë të shëndetshme dhe duhet të jenë të paktën 30 centimetra të gjata. Më pas, baza është e ngopur me hormone rrënjëzuese (shitet këtu), mbillen ne vazo me vermikulit (shitet këtu) ose torfe dhe ujiten herë pas here që të mos thahen. Nëse gjithçka shkon mirë, në rreth 15 ditë ata do të fillojnë të lëshojnë rrënjë.

Krasitja

krasitja e elmës zhvillohet në fund të dimrit. Kur të vijë koha, degët e thata dhe të thyera hiqen dhe shfrytëzohet rasti për të shkurtuar ato që janë të nevojshme në mënyrë që pema të ketë një kurorë pak a shumë të rrumbullakosur.

Plagët dhe sëmundjet

Elli kinez është një pemë e bukur

Imazhi – Wikimedia/そらみみ

Edhe pse është mjaft rezistent, këto insekte mund të ndikojnë në të: marimangat e merimangave, gërvishtësit, afidet, mizat e bardha dhe mishkat. E sa i përket sëmundjeve, ndryshku dhe grafioza janë ato që mund ta prekin më shumë.

Rusticiteti

I reziston temperaturave deri në -18ºC, si dhe maksimale deri në 35-40ºC nëse keni ujë në dispozicion.

Cili është mendimi juaj për elimin kinez?


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*