Araucaria araucana

Araucaria auracana është një pemë me gjelbërim të përhershëm

Imazh - Wikimedia / LBM1948

Araucarias janë halorë me gjelbërim të përhershëm që kanë një mbajtje të veçantë dhe një bukuri që tërheq shumë vëmendje. Por nga speciet e ndryshme që ekzistojnë, njëra që mua personalisht më pëlqen më shumë është ajo araucaria auracana. Kur është i ri, ka një kurorë pothuajse piramidale; dhe kur të mbarojë maturimi, nga larg mund të ngatërrohet me pishat që kemi në plazhet e rajonit të Mesdheut, pasi ka një trung që fillon të degëzohet disa metra i lartë dhe kurora është disi e çrregullt.

Është gjithashtu shumë rezistent ndaj reshjeve të borës.. Dhe megjithëse ritmi i rritjes së tij është mjaft i ngadaltë, kjo është një nga arsyet pse çmimi i tij i shitjes është zakonisht i lartë, është shumë, shumë interesante të kesh një të tillë në kopsht, për sa kohë që ke hapësirë ​​të mjaftueshme që të rritet.

Si është araucaria auracana?

Araucaria auracana e rritur

Imazh - Flickr / Scott Zona

A. auracana Është një pemë me gjelbërim të përhershëm, ose më konkretisht, një pemë halore, endemike e Patagonisë Argjentinase dhe Kilit jug-qendror.. Është një nga speciet që do ta gjejmë nëse vizitojmë ndonjëherë Andet, megjithëse është e nevojshme të dimë paraprakisht se rritet në zona shumë të kufizuara. Përveç kësaj, si në Argjentinë ashtu edhe në Kili mbrohet në zona të ndryshme, prerja e saj është e ndaluar. Kjo, pjesërisht, për faktin se është në rrezik zhdukjeje; Përveç kësaj, është e rëndësishme për Mapuchët.

Nëse ndalemi te karakteristikat fizike, duhet të themi se është një bimë që Mund të arrijë deri në 50 metra të lartë. Trungu i tij është i drejtë, cilindrik dhe me kalimin e kohës bëhet shumë, shumë i gjerë, duke arritur 3 metra në diametër. Kurora, siç thashë në fillim, fillon disa metra nga toka, dhe mund të ketë një formë të caktuar ombrellë. Gjethet janë gjilpëra të trasha, lëkurë që rriten në grupe të ngushta. Këto, përveç kësaj, mbrohen nga një gjemb që mbin në majë të secilit prej tyre.

Ka ekzemplarë femra dhe ekzemplarë meshkuj. Konet e femrave janë të rrumbullakëta dhe kanë përafërsisht 6 centimetra; ndryshimet mashkullore kanë një formë të zgjatur.

Për kuriozitet, t'ju them se emrat e tjerë me të cilët njihet janë: pewén ose pehuén, pisha Patagoniane, pisha e krahëve, pisha Araukane ose pisha araucaria. Sigurisht, duhet të keni kujdes, sepse edhe pse mund t'i ngjajë shumë, nuk është një pishë (e gjinisë Pinus), por një Araukaria.

Çfarë ju duhet për të jetuar?

në parim, një terren të gjerë dhe një klimë të butë. Po kështu, edhe pse rritet shumë ngadalë, rekomandohet shumë që të mbillet në tokë sa më shpejt që të jetë e mundur, pasi në këtë mënyrë do të mund të rritet pak më shpejt pasi nuk ka atë kufizim të hapësirës që do të kishte nëse ruheshin në një tenxhere. Por duhet të dimë edhe më shumë gjëra, për të cilat do t'ju tregoj më poshtë:

Vend

Araucaria auracana është shumëvjeçare

Imazhi – Wikimedia/Norbert Nagel, Mörfelden-Walldorf, Gjermani

Sigurisht, duhet të jetë jashtë. Nëse e lëmë brenda në shtëpi, me shumë mundësi do të zgjasë maksimumi vetëm një vit, pasi duhet të jetë në një vend me diell dhe të ndjejë erën, shiun, të ftohtin etj.

gjithashtu, Nëse do ta mbjellim në tokë, do ta bëjmë në një distancë minimale prej dhjetë metrash nga vendi ku kemi tubacione., dysheme të shtruara dhe pishina, pasi rrënjët mund t'i dëmtojnë ato.

Tokë

Rritet në toka argjilore dhe të drenazhuara mirë.. Në një tenxhere, mund të vendosni një substrat universal që ka një pH midis 6.5 dhe 7.5 si kjo (Mos u shqetësoni: është ai që zakonisht e kanë të gjithë, por për çdo rast ju këshilloj të siguroheni përpara se ta blini).

Tenxherja duhet të ketë edhe disa vrima kullimi (po, më mirë të ketë disa të vogla se një të madhe, sepse kullimi i ujit do të jetë më i shpejtë).

Ujitja

Ujitja do të bëhet vetëm nëse ka periudha thatësire; do të thotë, nëse e kemi të mbjellë në parcelë dhe zakonisht bie shi me rregullsi gjatë gjithë vitit, nuk do të jetë e nevojshme të ujitet araucaria auracana. Por gjërat ndryshojnë nëse bie pak shi dhe më shumë nëse është në tenxhere, pasi në këto kushte nënshtresa thahet shumë më shpejt se dheu i kopshtit.

Duhet pasur parasysh se nuk i reziston thatësirës, ​​por nuk do të ishte mirë as ta ujitje shpesh. Nëse keni ndonjë dyshim, kontrolloni lagështinë e tokës me një shkop, duke e futur në fund të tenxhere. Dhe nëse del i pastër dhe i thatë, atëherë duhet të ujisni.

pajtimtar

Nëse bëni kompost shtëpie, mund ta shpërndani rreth trungut nga pranvera deri në fund të verës. Nëse nuk keni kompost, por dëshironi ta fekondoni, çdo pleh organik që nuk është acid do të bëjë mirë (siç është, për shembull, plehu i pulës), si plehrat e lopës ose të kalit, ose plehrat e detit si kjo (Këtë të fundit për shkak të çmimit e rekomandoj më shumë për bimët në vazo sesa për ato të kopshtit).

Shumëzimi

La araucaria auracana shumëzohet vetëm me fara. Këto duhet të mbillen në vjeshtë-dimër jashtë, dhe t'i mbani të lagësht - jo të përmbytura-. Kështu, ata do të mbijnë gjatë gjithë pranverës.

Rusticiteti

Gjethet e Araucaria auracana janë si gjilpërë.

Imazhi – Flickr/Julio Martinich

Është halore që mban ngricat deri në -20ºC.

Çfarë mendoni për araucaria auracana?


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*